Χρήστες Myg
Επιχειρήσεις
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Τηλ:22510-31456
Κιν:6938940774
email:dimi_zourou@hotmail.com
Δ/νση:ΜΟΡΙΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ιστοσελίδα:Προβολή
Περιγραφή Επιχείρησης

Τα Βιολογικά κτήματα “Ιωάννα Ζούρου”

Τα Βιολογικά ελαιοκτήματα Ιωάννα Ζούρου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που παράγει, τυποποιεί και εμπορεύεται το ελαιόλαδο των ιδιόκτητων ελαιώνων οι οποίοι βρίσκονται στα χωριά Μόρια, Αφάλωνας και Θερμή του ακριτικού  νησιού της  Λέσβου που βρίσκεται σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Η ιστορία της επιχείρησης μας ξεκίνησε πριν 100 χρόνια από τον παππού μας Δημήτριο Ζούρου.

Ο Δημήτρης Ζούρος  επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Λέσβο, από την Αμερική, όπου είχε μεταναστεύσει δημιούργησε μια σημαντική κτηματική περιουσία από ελαιοκτήματα στα οποία υπάρχουν 6.000 ελαιόδεντρα. Αυτά αποτελούν σήμερα τους ελαιώνες “Ιωάννα Ζούρου” . Το 30% από αυτά είναι ορεινοί και το 70% πεδινοί. Σ’ αυτές παράγονται και οι τρεις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν στη Λέσβο : Κολοβή, Αδραμυτινή και Λαδολιά  .Μετά τον θάνατο του το 1971,  την φροντίδα των κτημάτων ανέλαβε με επιτυχία και δυναμισμό  η σύζυγος του η κ. Ηλέκτρα Ζούρου. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1983, ο Γιάννης ο γιός της Ηλέκτρας και του Δημήτριου Ζούρου, ανέλαβε την ευθύνη των κτημάτων.  Έχοντας αποκτήσει γερές βάσεις από τους γονείς του  και εισάγοντας καινοτόμες ιδέες, όχι μόνο συνέχισε το έργο τους αλλά δημιούργησε μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βιολογικού  ελαιολάδου.

Το 1995 κατανόησε ότι το μέλλον της ελαιοκομίας στην Λέσβο βρίσκεται στην βιολογική γεωργία.  Έτσι μαζί με την γυναίκα του Ιωάννα Ζούρου ξεκίνησαν την προσπάθεια να μετατρέψουν τα κτήματα τους σε βιολογικά. Πριν λίγα χρόνια πήραν την απόφαση να τυποποιήσουν και να εμπορευτούν οι ίδιοι το λάδι που παράγουν. Η αγροτική αποθήκη που βρίσκεται πάντα στην αυλή της οικείας, στην Μόρια, τα έξι  τελευταία χρόνια άλλαξε χρήση, έγινε βιοτεχνική αποθήκη. Εκεί τοποθετήθηκαν οι ανοξείδωτες δεξαμενές ελαιολάδου χωρητικότητας 25 τόνων και το τυποποιητικό μηχάνημα, αφού πρώτα έγινε η κατάλληλη διαμόρφωση της, ώστε η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου να είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκαν για να διατεθούν στην αγορά δύο συσκευασίες ελαιολάδου, των τριών και των πέντε λίτρων.

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ…..

Όπως μας δίδαξε ο πατέρας μας, Ιωάννης  Ζούρος έτσι και εμείς ξεκινάμε το “λιομάζωμα”  (ελαιοσυγκομιδή) τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώνουμε αρχές Ιανουαρίου. Στόχος είναι να πετύχουμε την καλύτερη ποιότητα και τη χαμηλή οξύτητα του προϊόντος μας. Για την συγκομιδή της ελιάς ακολουθούμε τη μέθοδο του ραβδισμού, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραδοσιακές «ντέπλες» έχουν αντικατασταθεί  με την χρήση ελαιοραβδιστικών νέας τεχνολογίας, έχοντας ως αποτέλεσμα η συγκομιδή της ελιάς να γίνεται με πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο χωρίς να “τραυματίζουμε” το δένδρο. Έπειτα ο καρπός συλλέγεται από  πανιά που προηγουμένως τοποθετούνται κάτω από τα ελαιόδεντρα. Την ίδια ημέρα της συγκομιδής ο καρπός μεταφέρεται στο ελαιοτριβείο όπου πραγματοποιείται και η άλεση του με ψυχρή έκθλιψη (η θερμοκρασία που παράγεται το ελαιόλαδο δεν ξεπερνά του 24-26  βαθμούς Κελσίου ώστε να  διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά του καρπού). Αφού παραχθεί μεταφέρεται, την ίδια ήμερα σε ειδικά δοχεία στις ανοξείδωτες δεξαμενές του τυποποιητηρίου μας.

Το ελαιόλαδο «Ιωάννα Ζούρου» δεν φιλτράρεται πριν από την συσκευασία του για να διατηρεί όλα τα αρώματα του, τις γευστικές του αποχρώσεις και τα φαινολικά συστατικά του. Η διαύγηση του γίνεται μόνο με φυσική καθίζηση στις ανοξείδωτες δεξαμενές του.  Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες, αμέσως μετά το λάδι τυποποιείται και  προωθείται στην αγορά. Επίσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται μετάγγιση του ελαιολάδου για να το απαλλάξουμε από το  «κατακάθι». Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζουμε την ποιότητα του λαδιού και   διατηρούμε  την οξύτητα του σε χαμηλά επίπεδα.

Μετά την συγκομιδή της ελιάς ξεκινάει το κλάδεμα των δέντρων το οποίο συμβάλει στην παραγωγικότητα των ελαιόδεντρων και έπειτα η καταπολέμηση του δάκου (έντομο που καταστρέφει την ελιά) με την χρήση βιολογικών παγίδων. Οι δραστηριότητες μας για την φροντίδα των κτημάτων δεν περιορίζονται μόνο εκεί, όλο το χρόνο τα φροντίζουμε με αγάπη και συνέπεια ώστε να μας δώσουν πλούσιο καρπό.

Σήμερα τυποποιείται το α) έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο «Ιωάννα Ζούρου» στην οξύτητα 0,1-0,8 δέκατα και β) παρθένο ελαιόλαδο στην οξύτητα 0,9 – 2 βαθμόυς.  Η πιστοποίηση του προϊόντος και του τυποποιητηρίου γίνεται από την ΔΗΩ-Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών προϊόντων. Η ΔΗΩ μας παρέχει πιστοποιητικό για την τυποποίηση, επισήμανση, διατήρηση και διακίνηση του βιολογικού λαδιού που παράγουμε.  

Τις μέρες τούτες, που δύσκολα πια κανείς βρίσκει κάτι αγνό και παρθένο, το θείο αυτό δώρο είναι μια προσφορά της νέας γενιάς Ζούρου στους καταναλωτές.

Φωτογραφίες Επιχείρησης
Google Maps
Επικοινωνία με την Επιχείρηση
Στοιχεία Επικοινωνίας
X

Για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με χρήση chat με την επιχείρηση πρέπει να πραγματοποιήσετε είσοδο με τον λογαριασμό σας.Εάν δεν έχετε λογαριασμό μπορείτε να προβείτε στην δημιουργία λογαριασμού.
Όνομα Χρήστη:
Κωδικός Πρόσβασης:

Ανώνυμη Επικοινωνία.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση ανώνυμα. Στην περίπτωση αυτή ο λογαριασμός θα ισχύει μόνο για το τρέχων κατάστημα και δεν θα μπορείτε να ανατρέξετε στην συνομιλία εάν ξαναεισέλθετε.